ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ MAKEPLAN
Ακούμε ότι «ουδείς μπορεί να αποτιμήσει καλυτέρα το δημιούργημα του, από τον ίδιο τον επιχειρηματία». Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, το συναίσθημα αλλά και επιμέρους άυλα στοιχειά, δίνουν μια σημαντική υπεραξία. Αν πιστεύετε ότι η επιχείρηση σας αξίζει περισσότερο τότε ελάτε στην Makeplan. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ MAKEPLAN. Ελάτε να σας βρούμε την πραγματική αξία της επιχείρησης σας.
Αυτό που είναι πολλές φορές χρήσιμο, είναι να υπάρξει μια αντικειμενική, απολύτως τεχνοκρατική αποτίμηση της άξιας μιας επιχείρησης. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε την αξία του δημιουργήματος μας, όχι μόνο με βάση όσα εμείς πιστεύουμε, αλλά και με βάση όσα ένας ανεξάρτητος φορέας θα εκτιμήσει, συμφώνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι στη διάθεση σας, για τη σύνθεση του συναισθήματος με την τεχνογνωσία. Η makeplan solutions , έχοντας επαφή με επιμέρους επενδυτικά ταμεία, και εκπροσωπώντας κάποια από αυτά μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο.
Εργαλείο, όχι μόνο για την αξιολόγηση, αλλά ακόμα περισσότερο για την αναζήτηση ενδιαφερόμενων και για τεχνοκρατική υποστήριξη σε κάθε φάση διαπραγμάτευσης.
Έχουμε τη δυνατότητα:
- Διαμόρφωσης συνοπτικής παρουσίασης
- Αναλυτικού πληροφοριακού δελτίου
- Την επαφή με επενδυτικά ταμεία και επενδυτές
- Τη νομική και λογιστική υποστήριξη ενός εγχειρήματος (είτε αν η προσέγγιση έγινε από την makeplan solutions , είτε από τον πελάτη μας)
Η ανάληψη ενός τέτοιου project, θέλει συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Πολλές φορές, θέλει χρόνο για διαμόρφωση πλάνου, αλλά και για επαφές και διαπραγματεύσεις. Κυρίαρχο στοιχειό και σε αυτή μας την υποστήριξη.
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΜΕΘΟΔΟΙ
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι με τις όποιες μπορεί να γίνει αποτίμηση σε μια επιχείρηση.
ΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι η απλούστερη μέθοδος αποτίμησης της επιχείρησης.
Υπολογίζεις πολλαπλασιάζοντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας με τον συνολικό αριθμό των μετοχών της σε κυκλοφορία.
Για παράδειγμα, από τις 3 Ιανουαρίου 2018, η microsoft inc. ήταν στα 86,35 $.
Με συνολικό αριθμό μετοχών σε κυκλοφορία 7,715 δισεκατομμύρια, η εταιρεία θα μπορεί στη συνεχεία να γίνει η αποτίμηση στα 86,35 δολάρια x 7,715 δισεκατομμύρια = 666,19 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΜΕΘΟΔΟΣ TIMES-REVENUE
Συμφώνα με τη μέθοδο αυτή, μια ροη εσόδων που δημιουργείται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμόζεται σε έναν πολλαπλασιαστή.
Αυτός εξαρτάται από τη βιομηχανία και το οικονομικό περιβάλλον στα όποια αναφέρεται.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία τεχνολογίας μπορεί να αποτιμηθεί με 3 φορές έσοδα, ενώ μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών μπορεί να αποτιμηθεί με 0,5 φορές έσοδα.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΚΕΡΔΩΝ
Αντί της μεθόδου times-revenue, ο πολλαπλασιαστής κερδών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μια πιο ακριβή εικόνα της πραγματικής άξιας μιας εταιρείας.
Κι αυτό, διότι τα κέρδη μιας εταιρείας είναι πιο αξιόπιστος δείκτης της οικονομικής της επιτυχίας σε σχέση με τα έσοδα από πώλησης.
Ο πολλαπλασιαστής κερδών προσαρμόζει τα μελλοντικά κέρδη έναντι των ταμειακών ροών που θα μπορούσαν να επενδυθούν με το τρέχον επιτόκιο για την ιδία χρονική περίοδο.
Με αλλά λογία, προσαρμόζει τον τρέχοντα δείκτη p/e για να λαμβάνει υπόψη τα τρέχοντα επιτόκια.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ (DCF)
Η μέθοδος αποτίμησης της επιχείρησης dcf είναι παρόμοια με τον πολλαπλασιαστή κερδών.
Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί προβλέψεις μελλοντικών ταμειακών ροών. Επομένως αυτές τις προβλέψεις τις χρησιμοποιεί ο σύμβουλος για να βγει η τρέχουσα αγοραία αξία της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια διάφορα μεταξύ της μεθόδου των προ εξοφλημένων ταμειακών ροών και της μεθόδου του πολλαπλασιαστή κέρδους είναι ότι λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για τον υπολογισμό της παρούσας αξίας.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Αυτή είναι η αξία των ίδιων κεφαλαίων μιας επιχείρησης όπως είναι στην κατάσταση ισολογισμού η κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης, όπως έχει γραφεί στην αρχή.
Επίσης η λογιστική αξία προκύπτει αφαιρώντας το σύνολο των υποχρεώσεων μιας εταιρείας από το σύνολο του ενεργητικού της.
ΑΞΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Τέλος η αξία ρευστοποίησης είναι τα καθαρά μετρητά που θα λάβει μια επιχείρηση εάν τα περιουσιακά της στοιχειά ρευστοποιούνταν κι οι υποχρεώσεις εξοφλούνταν σήμερα.
Βέβαια αυτές δεν είναι σε καμιά περίπτωση οι μόνες μέθοδοι αποτίμησης των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν σήμερα.
Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν την αξία αντικατάστασης, την αξία διάσπασης, την αποτίμηση βάσει περιουσιακών στοιχείων και πολλές ακόμη.