ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ MAKEPLAN
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ MAKEPLAN ΑΝΑΛΥΣΗ :
Η Makeplan με τα επιχειρηματικά της σχέδια σχεδιάζει λεπτομερώς στρατηγικές που περιλαμβάνουν τους στόχους, τους σκοπούς και τις δράσεις που μια επιχείρηση πρέπει να ακολουθήσει για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησης, περιλαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία, την αγορά, τον ανταγωνισμό, τους στόχους, το μοντέλο εσόδων, το σχέδιο μάρκετινγκ, τον οργανωτικό χάρτη, το σχέδιο λειτουργιών και άλλα.
Τι είναι το Business Plan ;
Είναι μια περιεκτική απεικόνιση του Επιχειρηματικού σου Μοντέλου(Business model), της Στρατηγικής σου και του Χρηματοοικονομικού σου Πλάνου (financial plan). Τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από το επιχειρηματικό μοντέλο σου, ενώ στη συνέχεια διαθέτει όλα τα στοιχεία του για να σχηματιστεί το χρηματοοικονομικό πλάνο, το οποίο επιστρέφει και ενσωματώνεται σε αυτό.
Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο απαιτητικές επιχειρηματικές δραστηριότητες για τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής μονάδας, την ανάληψη ενός νέου επενδυτικού έργου, τη χαρτογράφηση και το σχεδιασμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Γιατί χρειάζεται όμως ένα business plan ;
Ένα καλό business plan θα σε βοηθήσει :
- Να κάνεις την ιδέα σου πραγματικότητα (start up)
- Να προσελκύσεις επενδυτές.
- Να λάβεις τραπεζική χρηματοδότηση.
- Εξ ορθολογισμός υπαρχουσών πόρων στην επιχείρηση
- Την αξιολόγηση και επανακαθορισμό της στρατηγικής της επιχείρησης
- Επιθεώρηση κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση λειτουργίας της επιχείρησης
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και διόρθωση των αδύναμων σημείων.
Ένα Στρατηγικό – Επιχειρηματικό Σχέδιο, με το κατάλληλο σχέδιο δράσης και την κατάταξη εναλλακτικών σεναρίων, μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σας.
Επίσης μια μελέτη βιωσιμότητας (Feasibility Study) διερευνά την οικονομική βιωσιμότητα ενός φορέα για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας μετά την ίδρυση ή μετά την τροποποίηση των δραστηριοτήτων του .
Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει κείμενα, γραφήματα και αριθμητικά δεδομένα που αναλύουν τόσο την υφιστάμενη κατάσταση μιας επιχείρησης όσο και τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης ή οργανισμών, τους στόχους που τίθενται για τα επόμενα έτη και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, στόχοι τόσο αριθμητικοί όσο και ποιοτικοί.
Συμπερασματικά, το επιχειρηματικό πλάνο αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση. Χρειάζονται γνώσεις, υπομονή και επιμονή. Δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική ενέργεια.
Είναι απαραίτητο εργαλείο για να γίνει η ιδέα σας πράξη .
Αρχικά τα βασικά στοιχεία ενός επιχειρηματικού σχεδίου περιλαμβάνουν:
Επισκόπηση: Μια εισαγωγή για τον σκοπό του σχεδίου και τους βασικούς στόχους της επιχείρησης.
Περιγραφή της Επιχείρησης: Λεπτομερής περιγραφή του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρει η επιχείρηση.
Ανάλυση Αγοράς: Πιο συγκεκριμένα η Makeplan ερευνά για τον στόχο αγοραστών, τον ανταγωνισμό, τις τάσεις της αγοράς και τις ευκαιρίες.
Στρατηγική Μάρκετινγκ: Πιο συγκεκριμένα πώς η επιχείρηση έχει την υπευθυνότητα και την υποχρέωση να προσεγγίσει και να προωθήσει το προϊόν της στην αγορά.
Σχέδιο Λειτουργιών: Δηλαδή πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση, ποιες είναι οι απαιτούμενες υποδομές, πόσο προσωπικό χρειάζεται κλπ.
Οικονομικά: Προβλέψεις για τα οικονομικά δεδομένα, όπως τα έσοδα, οι δαπάνες, τα κέρδη και οι ζημίες, το σχέδιο ρευστότητας κ.λπ.
Οργανωτική Δομή: Πώς θα οργανωθεί η επιχείρηση, δηλαδή ποιοι είναι οι ρόλοι και οι ευθύνες των μελών της ομάδας.
Σχέδιο Ανάπτυξης: Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης, δηλαδή πώς σκοπεύει να επεκταθεί και να αναπτυχθεί.
Ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο είναι σημαντικό για την προσέλκυση επενδυτών, την αίτηση για δάνεια ή επιχορηγήσεις, καθώς και για την καθοδήγηση της επιχείρησης προς την επίτευξη των στόχων της.
Η εταιρία MAKEPLAN αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την επαγγελματική σχεδίαση και στρατηγική πάσης φύσεως για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους.